Blogopmaak

Mag ik bij jou?

Chinello Ifebigh

Naast de behoefte aan praktische handvatten is er na een traumatische gebeurtenis ook veel behoefte aan troost.

Afgelopen week werd ik gebeld door iemand met de vraag of hij mijn gegevens kon doorspelen naar een vrouwelijke kennis van hem, een recent slachtoffer van verkrachting. In toenemende mate word ik benaderd door zorgprofessionals en leken met dezelfde vraag.


De personen in kwestie blijken telkens vrouwen die slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik. Wat het zo bijzonder maakt is dat dit soort verzoeken de ontbrekende factor binnen het huidige aanbod van reguliere hulp voor deze doelgroep, blootlegt.

De vrouwen waren allemaal goed geïnformeerd, hadden al de juiste wegen bewandeld, of waren er mee bezig: huisarts, POH, CSG, Slachtofferhulp, Veilig Thuis, politie, advocaat, psycholoog, traumatherapie enz. 


Wat willen ze dan nog meer, zou je denken.


Allemaal gaven ze aan één ding te missen bij alle hulpinstanties: een bepaalde vorm van menselijkheid. Volgens hen wordt je door alle genoemde instanties zeer goed geïnformeerd en ondersteund met betrekking tot zaken zoals jouw opties, rechten, procedures, behandeling, enz. Je krijgt heel veel praktische informatie maar weinig troost; want daar zijn al deze organisaties en dienstverleners niet voor.


Naast de behoefte aan praktische handvatten is er na een traumatische gebeurtenis ook veel behoefte aan troost. De ontbrekende factor, waar deze vrouwen behoefte aan hebben is een plek en een persoon met genoeg tijd en de juiste benadering, bij wie ze veilig ‘even helemaal uit elkaar kunnen vallen’. Ze zijn op zoek naar iemand in wiens aanwezigheid ze uiting kunnen geven aan de intense gevoelens van pijn, rouw, woede en verslagenheid. En ja, het helpt ze enorm om te weten dat ik ervaringskennis heb.


Ze willen de ruimte om vrijuit te flippen, schreeuwen, wenen, vloeken en schelden maar ook de ruimte om liefdevol en uitgebreid getroost te worden.

Deze vrouwen hebben niet genoeg aan cognitiefgerichte interventies, stappenplannen, goed bedoelde adviezen en wachtlijsten. 

Ze willen slechts een veilig kader, inclusief betrouwbaar persoon zodat ze op krachtige, kwetsbare wijze uiting kunnen geven aan hun diepste emoties over datgeen wat hen is overkomen.



Ook dit, is knuffetherapie.


Lichaamsgerichte therapie in combinatie met gesprekstherapie: werken volgens het Triadic Model.
door Chinello Ifebigh 10 september 2024
Lichaamsgerichte therapie in combinatie met gesprekstherapie: werken volgens het Triadic Model.
Over aanraking en lichaamsgerichte therapieën.
door Chinello Ifebigh 19 juli 2024
Haptonomie en knuffeltherapie twee vormen van lichaamsgerichte therapie om emotionele en fysieke blokkades op te heffen.
Is knuffeltherapie net zoiets als haptonomie?
door Chinello Ifebigh 27 juni 2024
Bij knuffeltherapie zijn zowel cliënt als therapeut actieve deelnemers van het proces; ten bate van de cliënt. Je raakt aan en je wordt aangeraakt.
Liefdevolle aanraking maakt veel los.
door Chinello Ifebgh 12 januari 2024
Liefdevolle aanraking maakt veel los bij mensen. Knuffeltherapie is jezelf aanvaarden en de ander ontmoeten zonder masker, zonder pantser. Het is zeer krachtig en kwetsbaar tegelijk.
Over menselijkheid en huidhonger binnen de GGZ.
door Chinello Ifebigh 3 januari 2023
Ieder mens heeft behoefte aan genegenheid en erkenning. Over menselijkheid en huidhonger binnen de GGZ. Aanraking, een basisbehoefte.
Ongewenste Cadeautjes
door Chinello Ifebigh 8 februari 2022
Over omgangsvormen in een tijd van dickpics en online schandpalen.
Tuinhuisje- Werkplek
door Chinello Ifebigh 14 juli 2021
Duurzaam werken: heerlijk verscholen tussen de bloemetjes en vogelenzang komen cliënt en knuffeltherapeute heerlijk tot rust.
Nee is ook een Cadeau
door Chinello Ifebigh 5 mei 2021
Nee is ook een cadeau: Over eerlijk en integer communiceren voor jezelf en voor de ander.
Knuffelcoach
door Chinello Ifebigh 26 maart 2021
Hoe is het zover gekomen dat we een ander nodig hebben om ons te leren hoe mens te zijn?
Liefdesverdriet  en rouw
door Chinello Ifebigh 10 maart 2021
Er zijn zoveel mensen die weinig liefde hebben gekend. Er zijn zoveel mensen die simpelweg het gevoel niet kennen gewild, gekoesterd en geliefd te zijn. Andermans pijn, verdriet en eenzaamheid: het went nooit.
Meer posts
Share by: