Blogopmaak

Ongewenste Cadeautjes

Chinello Ifebigh

Over omgangsvormen in een tijd van dickpics en andere ongewenste "cadeautjes".

Het zoveelste grensoverschrijdende gedragsschandaal diende zich helaas onlangs aan. Veel mannen (en vrouwen) zeggen bang te zijn dat je elkaar niet meer een compliment mag geven. Deze angst is begrijpelijk maar volstrekt onnodig wanneer je de Rules of Engagement, de Regels van de Omgang goed begrijpt. Een van de regels gaat over cadeaus. Het belangrijkste aspect van het geven of ontvangen van een cadeau is de vraag: Voor wie is het werkelijk bedoeld? 

Dit lijkt vanzelfsprekend maar de realiteit heeft genoeg bewezen dat het niet zo is. Dingen die we beschouwen als cadeau zijn complimenten, voorwerpen, aandacht, advies, een dienst enz. 


Alle bovengenoemde geven we meestal zonder eerst aan de ontvanger te vragen of die van ons een cadeau zou willen ontvangen. Vaak wordt het cadeau met blijdschap door de ontvanger in ontvangst genomen. Maar vaak ook niet. Ongevraagde cadeaus zijn soms een probleem en een bron van misverstand. Normaal gesproken is een cadeau iets wat je geeft aan de ander. Het doel van het cadeau is dat de ontvanger iets van jou in ontvangst neemt. Om iets in ontvangst te nemen moet er sprake zijn van een wens van de ontvanger om dit daadwerkelijk te doen. De enige manier om te weten of iemand iets ongevraagds van jou in ontvangst wilt nemen is simpelweg om het eerst te vragen.


  • Mag ik je een compliment geven over…..?
  • Mag ik je advies of een tip geven over.....?
  • Zal ik je helpen met.....?


Wat deze voorbeelden laten zien is dat de actie/cadeau is ontstaan vanuit de behoefte van de gever. De “gever” wil eigenlijk iets ongevraagds geven. Het gaat hier niet om jouw goede intenties, maar om JOUW behoefte om een actie vanuit JOUW kant richting een ander te sturen die daar niet om heeft gevraagd.

De kern van deze transactie is dat het gaat om iets wat de gever als gift beschouwt en dit ongevraagd aan de ander wilt geven. Een gouden regel bij dit soort “cadeautjes” die uit eigen initiatief ontstaan, is dat je altijd EERST moet vragen aan de ontvanger of zij het überhaupt wilt ontvangen en op het antwoord wachten voordat je wat doet. Want het feit dat je iemand een cadeau wilt geven -hoe goed bedoeld ook, wil niet zeggen dat de ander er op zit te wachten; laat staan het klakkeloos van jou moet ontvangen; of er blij mee moet zijn. Wanneer je oprecht een ander ergens blij mee wilt maken, is het logisch om eerst te informeren naar waar je ze blij mee mag maken.


Het probleem met het spontaan geven van ongevraagde cadeaus is dat het alles zegt over de gever. Dit soort cadeaus zijn als het Trojaanse paard: er zit altijd een schaduwcadeau in verstopt; namelijk de behoeftebevrediging van de gever zelf. Het schaduwcadeau is het cadeau die de gever aan zichzelf geeft door zogenaamd een cadeau aan een ander te geven. Het gaat vrijwel altijd om een gevoel van genoegzaamheid. En vaak, al ben je als gever er niet van bewust, het schaduwcadeau is nog groter dan het cadeau voor de ander. Het genot effect van het schaduwcadeau op de gever, is vaak evenredig met de mate van dankbaarheid waarmee zijn cadeau door de ontvanger in ontvangst wordt genomen. Daarom zijn veel mensen beledigd of teleurgesteld wanneer de ander hun cadeau/compliment/ hulp/advies/gefluit enz. niet accepteert: het schaduwcadeau valt dan in duigen en het gevoel van bevrediging blijft uit.


Dus lieve heren, wanneer jullie een brandende behoefte hebben om een foto van jouw geslachtsdeel aan iemand te sturen kun je het best eerst vragen: mag ik je een dicpic sturen?

De vraag alleen met dit soort eigen-initiatief-cadeaus is uiteraard: voor wie is het werkelijk bedoeld? Als je heel eerlijk bent, weet je eigenlijk al het antwoord.


*(Het spreekt vanzelf dat je in een formele (werk)relatie sowieso nooit en te nimmer jouw geslachtsdeel live of als foto aan een ander moet willen sturen.)




Lichaamsgerichte therapie in combinatie met gesprekstherapie: werken volgens het Triadic Model.
door Chinello Ifebigh 10 sep, 2024
Lichaamsgerichte therapie in combinatie met gesprekstherapie: werken volgens het Triadic Model.
Over aanraking en lichaamsgerichte therapieën.
door Chinello Ifebigh 19 jul, 2024
Haptonomie en knuffeltherapie twee vormen van lichaamsgerichte therapie om emotionele en fysieke blokkades op te heffen.
Is knuffeltherapie net zoiets als haptonomie?
door Chinello Ifebigh 27 jun, 2024
Bij knuffeltherapie zijn zowel cliënt als therapeut actieve deelnemers van het proces; ten bate van de cliënt. Je raakt aan en je wordt aangeraakt.
Liefdevolle aanraking maakt veel los.
door Chinello Ifebgh 12 jan, 2024
Liefdevolle aanraking maakt veel los bij mensen. Knuffeltherapie is jezelf aanvaarden en de ander ontmoeten zonder masker, zonder pantser. Het is zeer krachtig en kwetsbaar tegelijk.
Veilig troost vinden na seksueel misbruik
door Chinello Ifebigh 16 feb, 2023
Naast de behoefte aan praktische handvatten is er na een traumatische gebeurtenis ook veel behoefte aan troost. Je krijgt als slachtoffer wel veel nuttige informatie en ondersteuning maar weinig troost; daar zijn de reguliere hulpverleningsinstanties niet voor.
Over menselijkheid en huidhonger binnen de GGZ.
door Chinello Ifebigh 03 jan, 2023
Ieder mens heeft behoefte aan genegenheid en erkenning. Over menselijkheid en huidhonger binnen de GGZ. Aanraking, een basisbehoefte.
Tuinhuisje- Werkplek
door Chinello Ifebigh 14 jul, 2021
Duurzaam werken: heerlijk verscholen tussen de bloemetjes en vogelenzang komen cliënt en knuffeltherapeute heerlijk tot rust.
Nee is ook een Cadeau
door Chinello Ifebigh 05 mei, 2021
Nee is ook een cadeau: Over eerlijk en integer communiceren voor jezelf en voor de ander.
Knuffelcoach
door Chinello Ifebigh 26 mrt, 2021
Hoe is het zover gekomen dat we een ander nodig hebben om ons te leren hoe mens te zijn?
Liefdesverdriet  en rouw
door Chinello Ifebigh 10 mrt, 2021
Er zijn zoveel mensen die weinig liefde hebben gekend. Er zijn zoveel mensen die simpelweg het gevoel niet kennen gewild, gekoesterd en geliefd te zijn. Andermans pijn, verdriet en eenzaamheid: het went nooit.
Meer posts
Share by: