Blogopmaak

De Perfecte Zondebok

Chinello Ifebigh

Schaamteloze gedachten, een bedrieglijke aard en een ziekelijke nieuwgierigheid.

Volgens de Griekse mythologie, droeg Zeus Prometheus aan om de mens te scheppen. Prometheus schepte een mensheid, welke in het begin uitsluitend uit mannen bestond. De mannen leefde in wat bekend stond als het gouden tijdperk van de mensheid: Alles ging zijn  gangetje, de wereld was stabiel. Her en der ontbrak het aan kleine comforts. De mannen hadden wel eens honger; soms was het er een beetje koud maar dat mocht geen naam hebben. Ze leefde tevreden in hun mannenwereld vol vlijt en ambacht en onwetendheid.
Prometheus hield echter heel veel van zijn schepsels. Uit liefde besloot hij om de mens een verboden cadeau te geven: Het Vuur. Vuur om te koken, om zichzelf te verwarmen. Vuur om de aarde te beheren en om ijzer te temmen. Om gereedschappen en wapens te maken. Vuur om zich van de dieren te onderscheiden.

Door zijn geschenk aan de mensheid ontketende hij echter de toorn van eindbaas Zeus. Deze besloot de mensheid te straffen met de ergste en meest genadeloos denkbare straf. Met behulp van alle andere goden schepte hij zijn straf: De eerste vrouw. Een sterveling.
Venus gaf haar schoonheid, Vulcanus creëerde haar prachtige lijf. Apollo gaf haar een gouden stem. De andere goden gaven haar charme, intelligentie en moed. Om de straf ingewikkelder en allesverwoestend te maken, gaf de sluwe Hermes boodschapper van de goden, haar ‘schaamteloze gedachten, een bedrieglijke aard en een ziekelijke nieuwsgierigheid’. Ze noemde haar Pandora.

The plot thickens vanaf hier.

Voordat ze op aarde werd gezet, gaf Zeus haar een cadeau om mee te nemen: een grote vaas met en zware deksel. Vanaf hier menen we te weten wat er daarna gebeurde. Door haar ziekelijke nieuwsgierigheid heeft ze de vaas geopend en daarmee ellende ontketend in de mannenwereld. Alle problemen, ziektes, pijn; alle shit op de wereld is de schuld van de vrouw. (Interessant om te noteren dat ook de christelijke religie het verlies van de universele onschuld en het ontstaan van ellende in de wereld aan de vrouw toerekenen.)
Pandora, geheel in de stress, sloot de vaas weer snel; maar het kwaad was al geschied. Volgens de overleveringen bleef er een ding achter in de vaas: de Hoop. Mijns inziens is het niet de Hoop geweest wat er achter is gebleven. Want op aarde, in het hart van de mensheid leeft er net als ellende- net als het goede en het kwade, altijd nog hoop. Wat er achter in het vaas is gebleven is iets veel groter en gevaarlijker en brutaler dan hoop.

Niemand steekt een kaarsje aan om het vervolgens achter een deur te verstoppen. Het doel van licht is meer licht genereren. Opdat onze ogen zullen openen en wij het goddelijke in elkaar zullen aanschouwen.
Pandora betekent: “Zij met alle gaven”; of “Zij die alles geeft”. Pandora, de eerste vrouw op aarde: een volmaakt, edoch vervloekt schepsel. De perfecte zondebok. Vervloekt om haar nieuwsgierigheid, haar brandend verlangen om meer te weten. Vervloekt om haar verlangen om voor zichzelf te denken; om verder te kijken dan haar neus lang is. Vervloekt omdat haar verlangen naar het onveilige onbekende groter was dan de gouden kooi van het bekende. Zij gaf de wereld alles, vanuit de diepte van de aarde. Vanuit de Kelder; de geboorteplaats van de ziel. Vanuit de baarmoeder.
Waarom is er naast het goede ook het kwade in de wereld? Welk nut heeft een veilig leven zonder avontuur, als er niets te leren valt? In de kern van de ziekte schuilt ook de genezing.
Achter in de vaas van Pandora ligt de sleutel verstopt. Het allerlaatste, machtigste en gevaarlijkste cadeau van Prometheus aan zijn geliefde mensheid: de bewustwording van onze eigen goddelijkheid. Marianne Williamson kon het niet mooier verwoorden:

Onze diepste angst is niet dat we onvolmaakt zijn
Onze diepste angst is dat we immens krachtig zijn

Het is ons licht, niet ons duister dat ons het meest beangstigt.

Lichaamsgerichte therapie in combinatie met gesprekstherapie: werken volgens het Triadic Model.
door Chinello Ifebigh 10 september 2024
Lichaamsgerichte therapie in combinatie met gesprekstherapie: werken volgens het Triadic Model.
Over aanraking en lichaamsgerichte therapieën.
door Chinello Ifebigh 19 juli 2024
Haptonomie en knuffeltherapie twee vormen van lichaamsgerichte therapie om emotionele en fysieke blokkades op te heffen.
Is knuffeltherapie net zoiets als haptonomie?
door Chinello Ifebigh 27 juni 2024
Bij knuffeltherapie zijn zowel cliënt als therapeut actieve deelnemers van het proces; ten bate van de cliënt. Je raakt aan en je wordt aangeraakt.
Liefdevolle aanraking maakt veel los.
door Chinello Ifebgh 12 januari 2024
Liefdevolle aanraking maakt veel los bij mensen. Knuffeltherapie is jezelf aanvaarden en de ander ontmoeten zonder masker, zonder pantser. Het is zeer krachtig en kwetsbaar tegelijk.
Veilig troost vinden na seksueel misbruik
door Chinello Ifebigh 16 februari 2023
Naast de behoefte aan praktische handvatten is er na een traumatische gebeurtenis ook veel behoefte aan troost. Je krijgt als slachtoffer wel veel nuttige informatie en ondersteuning maar weinig troost; daar zijn de reguliere hulpverleningsinstanties niet voor.
Over menselijkheid en huidhonger binnen de GGZ.
door Chinello Ifebigh 3 januari 2023
Ieder mens heeft behoefte aan genegenheid en erkenning. Over menselijkheid en huidhonger binnen de GGZ. Aanraking, een basisbehoefte.
Ongewenste Cadeautjes
door Chinello Ifebigh 8 februari 2022
Over omgangsvormen in een tijd van dickpics en online schandpalen.
Tuinhuisje- Werkplek
door Chinello Ifebigh 14 juli 2021
Duurzaam werken: heerlijk verscholen tussen de bloemetjes en vogelenzang komen cliënt en knuffeltherapeute heerlijk tot rust.
Nee is ook een Cadeau
door Chinello Ifebigh 5 mei 2021
Nee is ook een cadeau: Over eerlijk en integer communiceren voor jezelf en voor de ander.
Knuffelcoach
door Chinello Ifebigh 26 maart 2021
Hoe is het zover gekomen dat we een ander nodig hebben om ons te leren hoe mens te zijn?
Meer posts
Share by: