Blogopmaak

Huidhonger in tijden van Corona

Chinello Ifebigh

Huidhonger in tijden van Corona, wie kent het niet?

Een aantal jaren geleden toen de pioniers van platonisch knuffelen of knuffeltherapie in opspraak kwamen, werden ze onthaald met opgetrokken wenkbrauwen. “Wat een onzin!” dacht men. Hoe zielig moet je wel niet zijn om een wildvreemde te betalen om je vast te houden. De behoefte aan knuffelen en geknuffeld worden, dat moet je toch uit jouw sociale omgeving kunnen halen? Een paar jaar geleden las ik een tweet van een slimme mevrouw, iemand die ik intellectueel hoog had zitten. Zij maakte een man publiekelijk te schande omdat hij op social media had gedeeld hoeveel plezier en emotionele ondersteuning hij ondervond aan platonisch knuffelen. Ik heb haar vriendelijk aangesproken op haar kortzichtigheid: dat je pas recht van spreken heb wanneer je werkelijk in de schoenen van een ander hebt gestaan. Het resultaat was een ontvolging en een block.
 

Platonisch knuffelen als antwoord op huidhonger


Kortgeleden kwam in Nederland het begrip Huidhonger onder de bevolking. Hoewel het begrip redelijk werd ontvangen als logisch, werd het vooral geassocieerd met babies, zieke mensen, mensen met een beperking en demente ouderen. Het was iets waar men aan “leed”. Wie betaalt nou geld om te worden geknuffeld? Vroeg men zich af; (gemakshalve vergetend dat wij 25 jaar geleden een soortgelijke vraag stelden: Wie gaat nou op zoek naar de liefde via internet?)  Betaald knuffelen was iets voor kluizenaars, losers en andere maatschappelijk niet-geslaagden. Deze zielige mensen leden aan huidhonger.

En toen kwam Corona.

Corona; met al haar beperkingen waar niemand omheen kan. Dankzij Corona hebben veel mensen ontdekt dat zij meer dan alleen een “pratend hoofd” zijn, maar dat ze ook een lichaam hebben. Dankzij de gedwongen vertraging en verstilling als bijproducten zijn we bewust of onbewust, aan het zelfreflectie geslagen.
Zoals er wonderbaarlijk nu ineens wilde dieren te zien zijn in de straten van grote steden door de afwezigheid van mensen, is er een soortgelijk fenomeen gaande binnen de mens:
Het hoofd/Ego hoeft niet meer zo nodig te hollen en doet een stapje terug. Mede dankzij een vermindering van bepaalde soorten “afleiding”, komt het lijf op de voorgrond. Het lijf heeft nu eindelijk de spreekstok in handen en er komen heel andere vragen naar boven.



Aanraking en aangeraakt worden zit in ons DNA


Waar ben ik nog nieuwsgierig naar? Weet ik nog hoe te verlangen en hoe te vragen naar datgene waar ik naar verlang? Wat geeft me voldoening? Waar sta ik mee in verbinding? Hoe kan ik met- en in mijn lichaam waarnemen? Ben ik nog in staat om via mijn handen genot te ervaren of zijn ze uitsluitend werktuigen geworden?

Je leest, ziet en hoort het tegenwoordig overal. Op social media stikt het van de mensen die er eindelijk openlijk voor uit komen. Wij hebben huidhonger. Het is een oerdrift: je kan het heel lang negeren maar nooit uitschakelen.
Aanraken en aangeraakt worden zit in ons DNA. Het gaat over geven en ontvangen (niet nemen, dat is iets anders). Respect voor grenzen en consent vragen. Huidhonger legt onze kwetsbaarheid en verlangen naar een gezonde intimiteit bloot. Het pleit voor een herziening van ieders persoonlijke rangschikking van alles wat waarde heeft.

Huidhonger herinnert ons aan het feit dat we ooit aanraking als universele oertaal hanteerden.

Hulde aan huidhonger.


Lichaamsgerichte therapie in combinatie met gesprekstherapie: werken volgens het Triadic Model.
door Chinello Ifebigh 10 september 2024
Lichaamsgerichte therapie in combinatie met gesprekstherapie: werken volgens het Triadic Model.
Over aanraking en lichaamsgerichte therapieën.
door Chinello Ifebigh 19 juli 2024
Haptonomie en knuffeltherapie twee vormen van lichaamsgerichte therapie om emotionele en fysieke blokkades op te heffen.
Is knuffeltherapie net zoiets als haptonomie?
door Chinello Ifebigh 27 juni 2024
Bij knuffeltherapie zijn zowel cliënt als therapeut actieve deelnemers van het proces; ten bate van de cliënt. Je raakt aan en je wordt aangeraakt.
Liefdevolle aanraking maakt veel los.
door Chinello Ifebgh 12 januari 2024
Liefdevolle aanraking maakt veel los bij mensen. Knuffeltherapie is jezelf aanvaarden en de ander ontmoeten zonder masker, zonder pantser. Het is zeer krachtig en kwetsbaar tegelijk.
Veilig troost vinden na seksueel misbruik
door Chinello Ifebigh 16 februari 2023
Naast de behoefte aan praktische handvatten is er na een traumatische gebeurtenis ook veel behoefte aan troost. Je krijgt als slachtoffer wel veel nuttige informatie en ondersteuning maar weinig troost; daar zijn de reguliere hulpverleningsinstanties niet voor.
Over menselijkheid en huidhonger binnen de GGZ.
door Chinello Ifebigh 3 januari 2023
Ieder mens heeft behoefte aan genegenheid en erkenning. Over menselijkheid en huidhonger binnen de GGZ. Aanraking, een basisbehoefte.
Ongewenste Cadeautjes
door Chinello Ifebigh 8 februari 2022
Over omgangsvormen in een tijd van dickpics en online schandpalen.
Tuinhuisje- Werkplek
door Chinello Ifebigh 14 juli 2021
Duurzaam werken: heerlijk verscholen tussen de bloemetjes en vogelenzang komen cliënt en knuffeltherapeute heerlijk tot rust.
Nee is ook een Cadeau
door Chinello Ifebigh 5 mei 2021
Nee is ook een cadeau: Over eerlijk en integer communiceren voor jezelf en voor de ander.
Knuffelcoach
door Chinello Ifebigh 26 maart 2021
Hoe is het zover gekomen dat we een ander nodig hebben om ons te leren hoe mens te zijn?
Meer posts
Share by: