Blogopmaak

Wie Gaat Ooit Van Me Houden?

Chinello Ifebigh

Andermans pijn, verdriet, eenzaamheid en uitzichtloosheid. Het went nooit.

Gisteravond heb ik mijn zestienjarige ASS dochter huilend in mijn armen gehad.

Ze was ontroostbaar omdat haar allereerste verkering, na drie weken plotseling werd beëindigd. Voor de context, mijn dochter is een extreem gevoelig en verlegen persoon met een autisme spectrum stoornis, die zeer onhandig is in het sociaal verkeer. Hierdoor leidt ze een vrijwel volledig teruggetrokken bestaan welke zich voornamelijk achter haar beeldscherm afspeelt. De jongen had ze online ontmoet. Ze hebben maandenlang online met elkaar gepraat en daarna is hij drie keer vanuit Zuid Holland naar ons in Noord Holland op bezoek geweest. Hij heeft hierna besloten dat de afstand te groot voor hem is om de verkering te behouden.


Urenlang heeft ze liggen kermen van verdriet. De opsomming van haar pijn werd teruggebracht tot deze 2 kreten die ze telkens bleef herhalen:



  1. Wie gaat ooit van me houden met mijn autisme?
  2. Maar ik wil zo graag geknuffeld worden!


Ik schiet vol, nu, bij het opschrijven van deze woorden. Beroepsmatig heb ik ze zo vaak gehoord. Echter, de pijn, verdriet, eenzaamheid en uitzichtloosheid achter deze woorden wennen nooit.


 Er zijn zoveel mensen die weinig liefde hebben gekend. Zoveel mensen die verlangen naar liefde; die door allerlei redenen, levenservaringen en beperkingen vrezen de liefde niet waardig te zijn. Mensen zoals mijn mensenschuwe dochter, die ondanks haar autisme evengoed een meisje van zestien is met normale verlangens naar contact, romantiek en koestering van een leeftijdsgenoot. Of cliënten die niet meer weten hoe in contact te komen met anderen; mensen met trauma die wel willen, maar de taal van het “hoe contact aan te gaan, hoe te verbinden” niet meer kunnen/durven- of nooit adequaat hebben leren spreken. Mensen met een zeer gering gevoel van eigenwaarde, die denken dat ze te onvolmaakt zijn om ooit geaccepteerd of geliefd te worden. Er zijn zoveel mensen die simpelweg het gevoel niet kennen gewild, gekoesterd en geliefd te zijn. Zo veel mensen die al jaren of zelfs nooit liefdevol zijn aangeraakt.


 Er is zoveel stil leed.


Wanneer ik dreig te verharden door de wreedheden op social media, door allerlei dagelijkse misverstanden en frustraties; wanneer ik weer eens een afschuwelijk verhaal lees, of een filmpje zie van de overvloed aan wreedheden welke we elkaar al te graag aandoen, denk ik aan de pijn achter deze twee bovenstaande zinnen. Ik voel hoe mijn hart als een gesloten vuist, zich weer langzaam ontspant en opent.

Dan weet ik weer waarom ik dit werk doe.


Lichaamsgerichte therapie in combinatie met gesprekstherapie: werken volgens het Triadic Model.
door Chinello Ifebigh 10 september 2024
Lichaamsgerichte therapie in combinatie met gesprekstherapie: werken volgens het Triadic Model.
Over aanraking en lichaamsgerichte therapieën.
door Chinello Ifebigh 19 juli 2024
Haptonomie en knuffeltherapie twee vormen van lichaamsgerichte therapie om emotionele en fysieke blokkades op te heffen.
Is knuffeltherapie net zoiets als haptonomie?
door Chinello Ifebigh 27 juni 2024
Bij knuffeltherapie zijn zowel cliënt als therapeut actieve deelnemers van het proces; ten bate van de cliënt. Je raakt aan en je wordt aangeraakt.
Liefdevolle aanraking maakt veel los.
door Chinello Ifebgh 12 januari 2024
Liefdevolle aanraking maakt veel los bij mensen. Knuffeltherapie is jezelf aanvaarden en de ander ontmoeten zonder masker, zonder pantser. Het is zeer krachtig en kwetsbaar tegelijk.
Veilig troost vinden na seksueel misbruik
door Chinello Ifebigh 16 februari 2023
Naast de behoefte aan praktische handvatten is er na een traumatische gebeurtenis ook veel behoefte aan troost. Je krijgt als slachtoffer wel veel nuttige informatie en ondersteuning maar weinig troost; daar zijn de reguliere hulpverleningsinstanties niet voor.
Over menselijkheid en huidhonger binnen de GGZ.
door Chinello Ifebigh 3 januari 2023
Ieder mens heeft behoefte aan genegenheid en erkenning. Over menselijkheid en huidhonger binnen de GGZ. Aanraking, een basisbehoefte.
Ongewenste Cadeautjes
door Chinello Ifebigh 8 februari 2022
Over omgangsvormen in een tijd van dickpics en online schandpalen.
Tuinhuisje- Werkplek
door Chinello Ifebigh 14 juli 2021
Duurzaam werken: heerlijk verscholen tussen de bloemetjes en vogelenzang komen cliënt en knuffeltherapeute heerlijk tot rust.
Nee is ook een Cadeau
door Chinello Ifebigh 5 mei 2021
Nee is ook een cadeau: Over eerlijk en integer communiceren voor jezelf en voor de ander.
Knuffelcoach
door Chinello Ifebigh 26 maart 2021
Hoe is het zover gekomen dat we een ander nodig hebben om ons te leren hoe mens te zijn?
Meer posts
Share by: